Sledujte nás

REKLAMNÝ PRIEMYSEL MÔŽE POMÔCŤ KLÍME – KREATIVITOU!

KRAS špeciál

Planéta Zem čelí bezprecedentnej hrozbe v podobe klimatickej krízy. Je to výzva, ktorá si vyžaduje reakciu z každej oblasti spoločnosti. Reklamný priemysel, s jeho obrovským vplyvom a dosahom, má v tomto boji jedinečnú šancu otvoriť masám oči.

Na tomto princípe vznikla ambiciózna iniciatíva Ad Net Zero, ktorá má za cieľ dekarbonizovať celý proces tvorby, šírenia a konzumácie reklamy. Cieľom je využiť silu kreativity a komunikácie na podporu udržateľného sveta. Do iniciatívy Creatives for Climate sa už zapojilo úctyhodných 40 000 členov. Podnikatelia, zamestnanci a etické agentúry chcú zvyšovať povedomie o klimatickej kríze a šíriť inšpirácie na praktické riešenia. Vízia je jasná: svet, v ktorom kreativita slúži klimatickým riešeniam a udržateľnosť sa stáva neodmysliteľnou súčasťou každej kampane, správy a reklamy.

Potenciál vplyvu reklamného priemyslu je obrovský. Inzerenti a marketéri dokážu formovať verejné vnímanie a správanie. Podporou udržateľných produktov a služieb, zdôrazňovaním dôležitosti znižovania uhlíkovej stopy a prezentovaním výhod ekologického životného štýlu môžeme stimulovať dopyt po ekologickejších alternatívach. Táto zmena v spotrebiteľskom správaní potom môže prinútiť firmy k prijatiu udržateľnejších postupov, čím sa vytvorí pozitívna spätná väzba, ktorá môže  viesť k urýchlenému prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo.

Spýtali sme sa KRASových agentúr:

Rozhoduje negatívny vplyv klienta / značky na životné prostredie, jeho uhlíková stopa či množstvo odpadu čo produkuje pri tom či sa agentúry pustia do spolupráce s ním, alebo to agentúry vôbec neriešia? Prípadne, objavujú sa v nejakej forme tieto kritériá a požiadavky aj opačne, od klientov smerom k agentúram?

Róbert Slovák, Creative Director, Slovák & Friends

Áno, v našej agentúre akcentujeme spoločensky zodpovedné témy a preto dbáme na to, aby sme nepodporovali ani greenwashing. Odmietli sme pozvanie do tendra spoločnosti, ktorá nielenže sa sama nesprávala zodpovedne, ale navyše ešte aj v kampani chcela zavádzať ľudí a motivovať ich ku kúpe služby, ktorá planéte nepomáhala, ale skôr ubližovala. A navyše sa snažili navodiť dojem, že ide to ekologické riešenie. My sme presvedčení o tom, že schopnosti a možnosti aké majú agentúry v našom biznise, vďaka ktorým vieme pohnúť ľuďmi a motivovať ich k rôznym (aj neprospešným) aktivitám, by sme mali využívať zodpovedne. Niekedy je v záujme prežitia nás všetkých prihliadať na prospech spoločnosti viac ako na svoj osobný prospech. 

Ondrej Kořínek, Zaraguza

Každá značka, ktorá niečo vyrába, životnému prostrediu škodí. Aj Patagónia. Dôležité je, že značky vedia, aké sú tie škody a snažia sa ich minimalizovať. To je aj náš pohľad. Každý klient, s ktorým spolupracujeme, má svoj program smerujúci k udržateľnému podnikaniu. Pokiaľ viem, tak reklamná brandža neprijala žiadne záväzky na znižovanie uhlíkovej stopy. Okrem separovania odpadu a zelených striech asi, zatiaľ, nevieme ponúknuť viac. Určite však vieme, že v Zaraguze by sme nespolupracovali s klientom, ktorý svojím podnikaním životnému prostrediu vedome škodí viac, ako je nevyhnutné.

Katarína Poláková, COO, TRIAD

Pri nadväzovaní spolupráce s klientom sa snažíme pozerať na značku ako celok. Či máme podobné hodnoty, či si chemicky sedíme, či je nám nejakým spôsobom blízka. Súčasťou toho sú aj aktivity, ktoré robí a vplyv, ktorý má na životné prostredie ale aj spoločnosť. Pred pár rokmi sme boli účastní tendra pre jednu veľkú korporáciu, kde jednou z podmienok účasti bolo dodržiavanie konkrétnych pravidiel spojených práve s ochranou prostredia. Bolo to pre nás nové a zaujímavé, no stále platí, že vždy sa pozeráme na konkrétny prípad, či nejde iba o greenwashing.

Róbert Cyprich, Strategy Planner, MullenLowe GGK

Otázka je položená ultimatívne. Environmentálny dopad značky určite rozhodujúci nie je, ale extrémny prípad môže agentúru ovplyvniť. Osobne takýto prípad z nášho trhu nepoznám. Pokiaľ nebudú ľahko dostupné dáta o environmentálnom vplyve a zadefinované hranice v jednotlivých segmentoch podnikania, táto téma ani nemôže hrať pri rozhodovaní veľkú úlohu. Opačnú požiadavku smerom k agentúram na našom trhu tiež neregistrujem. Predpokladám, že svojou povahou práce patria k environmentálne menej problémovým segmentom a rozdiely medzi nimi nie sú veľké.

Peter Šurín, Creative & strategy director / Partner, Elite / Monday Lovers

Pravidelne posudzujeme postoje klientov k etickým a spoločenským témam. Cesta k uhlíkovej neutralite nie je jednoduchá a aj keby bola spoločenská objednávka akokoľvek silná, nedá sa dosiahnuť zo dňa na deň. Napriek tomu naši klienti smerujú k tomuto cieľu a to dokonca aj v segmentoch, ktoré zatiaľ stále pracujú s vyčerpateľnými zdrojmi. Podporujeme klientov na tejto ceste a rovnako svojimi krokmi motivujú oni nás k udržateľnejšiemu fungovaniu.

Alexandra Martináková, CEO, MADE BY VACULIK

Vnímame to v rámci širšieho kontextu. Vždy sa pozeráme aj na to, aké hodnotové ukotvenie je danej spoločnosti alebo značke vlastné. S odmietnutím klienta z dôvodu vplyvu na životné prostredie sme sa zatiaľ nestretli, ale máme skúsenosť s odmietnutím značiek, ktorých pôsobenie nebolo v súlade s naším hodnotovým nastavením, ako napríklad také, ktoré sa venujú hazardu a pod. Je pre nás dôležité, aby spoločnosti, pre ktoré pracujeme, zdieľali hodnoty, s ktorými sa vieme stotožniť aj my sami. Či už ako firma, ale aj ako jednotlivci. Všetci chceme prispievať k lepšiemu svetu okolo nás, preto sme radi, že u všetkých klientov v našom portfóliu vidíme rovnaký pohľad na vec.

Daniel Abraham, CEO, EFFE

Nemôžeme vyriešiť všetky problémy sveta. S klientom, ktorý potrebuje servis a neporušuje zákon, môžeme diskutovať len na morálnej úrovni. V našej agentúre: žiadna balená voda, káva iba z lokálnych pražiarní, kávovar z roku 1962, ktorý by skončil na skládke, udržateľné správanie, pro bono servis pre EKOTOPFILM. Ak by sme mali podpísať 1 kontrakt z 2 rovnocenných zadávateľov, určite by sme zvažovali aj enviro aspekty. Ostatné problémy musia riešiť zadávatelia, regulátori, ale najmä každý sám za seba. Nemudrovať, ale reálne pomáhať a inšpirovať.

Katarína Bartová, New Business and Agency Culture Director, applepie

Naša agentúra aj naši klienti fungujú na princípoch ESG. Doposiaľ sme sa nestretli so situáciou, že by klient mal tak negatívny prístup k hodnotám ESG, že by sme museli spoluprácu odmietnuť v súlade s našou DNA. Pri tendroch vnímame, kto je zadávateľ a v prípade, že ide o firmu s pozitívnym prístupom, je to pre nás dôležitý faktor. Sme presvedčení, že rovnaké hodnoty a prístup k udržateľnosti môžu len posilniť vzájomnú spoluprácu.

Yolka Udičová, CEO, partner Respect APP

Prichádzame do obdobia, kedy bude toto nazeranie dôležité pre budúcnosť našu a našich detí vo všetkom. Len nedávno sme sa ale nadýchli po kovidovom období a tešíme sa momentálnemu optimizmu v našom odvetví. Myslím si, že sme niekde na polceste, ale určite tým správnym smerom. Dôležité sú ciele, kam sa chceme /aj značky/ dostať a kroky, ktoré ich napĺňajú alebo majú naplniť. Ak tomu vieme značkám pomôcť komunikáciou, je to radosť spolupracovať.

Kamil Charvát, COO, MUW Saatchi & Saatchi

Hoci nie sme v situácii, kedy by sme si mohli vyberať klientov, asi máme v portfóliu šťastie na takých, ktorí si zaslúžia nálepku zodpovedných. Bez ohľadu na ich veľkosť alebo segment, ich spája spoločná ambícia pracovať na svojich ESG programoch. Domnievam sa, že tento „match“ súvisí s tým najdôležitejším vo vzťahu klient agentúra, a síce výsledkom našej spoločnej práce. To ako sa navzájom ovplyvňujeme a inšpirujeme sa premieta nielen do toho, čo vidí cieľová skupina, ale k nám zároveň priťahuje aj podobne naladených klientov, ktorí majú rovnaké očakávania od komunikácie.

Podobné príspevky